Hvad er en kakkelovn?
 
En kakkelovn og en kakkelovn er mange ting, men fælles for dem er selve opsætningshåndværket, et håndværk der har aner helt tilbage til Romerriget. Der er en del forvirring om hvad der er kakler og hvad der er fliser. Fliser er tynde og bruges på gulve og vægge, mens kakler er tykke og har på bagsiden en "rumpe" der fyldes med ler og tegl. Kakkel, ler og tegl danner tilsammen et varmebatteri der holder på varmen i mange timer, så ovne opbygget af kakler er hvad man kalder en masseovn.

 

Men her hører så ligheden op mellem kakkelovnene.
 
Det indvendige i ovnene, træksystemet, er forskelligt fra ovn til ovn, afhængig af hvad der skal fyres med. Fyres der med kul og koks er det eet træksystem, og skal der fyres med træ er det et fuldstændigt modsat træksystem. Selv inden for træfyring er der store forskelle, idet det er nødvendigt at tage hensyn til landets forskellige træsorter. Her i Danmark har vi fortrinsvis hårde træsorter, såsom bøg, eg, ask, ahorn etc., mens lande som Sverige, Norge og Finland har lette træsorter: Fyr, gran og birk. Det betyder ganske enkelt at ovnene konstrueres forskelligt fra land til land for at få det størst mulige varmeudbytte af det træ man har udenfor døren.
 
 
Vores ovne bygger på et træksystem der blev konstrueret tilbage i 1700-tallet til optimal udnyttelse af de danske træsorter. Dette træksystem er videreudviklet gennem generationer af ovnsættere, og i dag har vi tilpasset vores ovne til moderne huse, der til forskel fra tidligere er velisolerede og tætte, og derfor ikke behøver store klodsede ovne, men kan opvarmes fra mindre og elegante ovne med et lille træforbrug, hvilket betyder besparelser i både arbejde og økonomi. Alt i vores kakkelovne er håndværk, lige fra kaklerne der laves i Wupperthal, til støbning af ovnlåge og opsætning af ovn.
Vores Logo, Fugl Føniks, der pryder ovnlågen af bronce, fortæller om den genopstandne ovn der passer til en nytid, vores tid.
 
 
Se hvordan en kakkelovn sættes op:

 

Comments are closed.